aloldal fejléckép

Laborvizsgálatok


Segítség ahhoz, hogy milyen labor vizsgálatok szoktak előfordulni, és hogy hol célszerű elvégeztetni. A vérvételt általában éhgyomorra végzik.

A vérből végzett laborvizsgálatokat a következő csoportokba sorolhatjuk:

  • mikroszkópVérkép vizsgálatok: a vérkép sejtes elemeit (hematokrit, hemoglobin, vérsejtsüllyedés) vizsgálják. A vizsgálat fontos adatokkal tud szolgálni a szervezet kóros elváltozásairól. A fehérvérsejtek különböző típusait (karélyos magvú fehérvérsejt, limfocita, eozinofil, bazofil, monocita) nézik, és azok arányai alapján vonhatunk le következtetéseket.
  • Ionvizsgálatok: az ionok vizsgálata a víz- és sóháztartás állapotát mutatja meg a szervezetben. Az ionok (kálium, nátrium, vas, kalcium és foszfor, magnézium, klór) a sejtekben és a sejtek közötti térben helyezkednek el.
  • Enzimvizsgálatok: a máj enzimek (ALAT, SGOT, SGPT, alkalikus foszfatáz, savanyú foszfatáz, LDH) a máj működési zavarairól tájékoztathatnak.
  • A vérben található még további fontos anyag - mint húgysav, lipidek, albumin, globulin, bilirubin, CN és vércukor – ezek vizsgálatával további hasznos információkhoz juthatunk a szervezetben zajló folyamatokról.
  • Vizeletből végzett laborvizsgálatok esetén általában szintén a reggeli első vizeletből vett mintával dolgoznak. A következőket nézik: fajsúlymérés (a vese működéséről, illetve a só-víz háztartás jellegéről ad információt), fehérje (csak vesebetegek vizeletében mutatható ki a jelenléte), cukor (csak cukorbetegség esetén fordul elő a vizeletben), bilirubin és vizelet üledék.

aloldalak

Videó anyagok

elejére  
a rendelő a térképen