aloldal fejléckép

Méhnyakrákszűrés


A méhnyakrákot az esetek nagy többségében a HPV vírus okozza, ezért a citológiai vizsgálattal együtt elvégzett HPV teszttel szinte teljes biztonsággal megállapítható a betegség jelenléte és a méhnyakrák jövőbeli kialakulásának kockázata.

Fontos: egy pozitív HPV teszt önmagában még nem jelent rákos megbetegedést, hiszen a nők körülbelül 80 százaléka találkozik élete során ezzel a vírussal és többnyire az immunrendszere legyőzi: meggyógyul anélkül, hogy a vírusfertőzésről tudomása lenne.

A megelőzés fontosságát nem lehet elégszer hangsúlyozni. Mindenkinek ajánlott, hogy éljen a megelőzés lehetőségeivel, és adja meg önmaga számára az esélyt a gyors gyógyulásra. Ne felejtsük el tehát, hogy minél hamarabb felismerjük a betegséget, annál biztosabb a gyógyulás. De a legjobb, ha a korrekt megelőzési lehetőségekkel meg sem betegszünk!

Méhnyakrák fázisai

Ezen nőgyógyászati szűrővizsgálat során előbb a méhnyak területéről sejtkenet mintavétel (HPV mintavétel), majd a méhnyak megtekintése történik. Ezt követően belső vizsgálatot végzünk a méh és a petefészkek szerkezetének megállapításához.

Kenetlevétel

Kenetlevételkor a méhnyakról (amely a méh nyakánál, a hüvely tetejénél található) vesznek le egy kis sejtmintát. A legtöbb nő egyetért abban, hogy a kenetlevétel egy körülbelül ötperces eljárás, amely nem okoz fájdalmat, legfeljebb egy kissé kényelmetlen és kellemetlen.

Az eljárás során, deréktól lefelé le kell vetkőzni, és hátra kell feküdni a vizsgálóasztalon. A lábakat szétrakva térdeket felhúzva, ellazulva kell feküdni. A kenetet levevő orvos egy műszert helyez a hüvelybe. Ez nyitva tartja a hüvelyt, lehetővé téve a vizsgáló orvosnak, hogy megtekinthesse a méhnyakat. Ezek után egy kis spatula vagy speciális puha ecset segítségével levesznek néhány sejtet a méhnyakról.

Ezzel a kenetlevétel befejeződik és a levett mintákat egy laboratóriumba küldik, ahol mikroszkóp alatt vizsgálják meg van-e sejtelváltozás. Ha bármilyen rendellenességet fedeznek fel, azonnal értesítik Önt és tájékoztatják a szükséges további tesztekről, illetve a lehetséges kezelésekről.

A vizsgálat során kolposzkópot is fogok használni, hogy közelebbről is megvizsgáljam a méhnyakat. Ez a vizsgálat a kenetvételhez nagyon hasonló eljárás, melyről bővebben itt olvashat. Néha további vizsgálat céljából egy szövetmintát veszek ki a méhnyakból (biopszia), és előfordulhat, hogy ekkor kezelem magát a méhnyakat is.

A szűrővizsgálat eredményei

Ha a szűrővizsgálat eredménye rendellenességet mutat, természetes, hogy Ön aggódik. Azonban nem szabad elfelejteni, hogy a szűrővizsgálat nem rákteszt és az eredménynek számos más magyarázata is lehet, például gyulladás vagy más fertőzés. A szűrővizsgálatok lehetővé teszik, hogy az orvosok olyan sejtelváltozásokat azonosítsanak – és ha kell, kezeljenek – a méhnyakon, melyek lehet, hogy bizonyos idő elteltével elrákosodtak volna.

Ezért fontos, hogy az orvos által javasolt kontroll vizsgálatokon megjelenjen! Amennyiben a szűrővizsgálat eredménye miatt aggódna, jusson eszébe, hogy csak tízből egy esetben van a leletek alapján szükség kontrolvizsgálatra. Sőt, egy rendellenességre utaló lelet sokkal gyakoribb, mint gondolná! Ha még mindig aggódik, beszéljen orvosával!

A vizsgálat eredményének értelmezése: mit jelent az, hogy "rendellenes"?

Lehet, hogy azt közlik Önnel, lelete “rendellenes”. Ez azt jelenti, hogy a laboratóriumi vizsgálat során a méhnyakról levett sejten rendellenes elváltozást észleltek. Önmagában az, hogy a sejtek rendellenességet mutatnak, nem jelenti azt, hogy bármilyen kezelésre szüksége lesz, mivel sok elváltozás magától is elmúlik. Ilyen vizsgálati eredmény esetén lehet, hogy még egyszer kenetet vesznek Öntől, vagy bizonyos estekben kolposzkópiát rendelnek el.

Minden esetben az Ön ovosának a feladata, hogy felvilágosítja Önt arról, mi a következő lépés illetve hogy az Önben felmerülő összes kérdését megválaszolja.

aloldalak

Videó anyagok

elejére  
a rendelő a térképen