aloldal fejléckép

Nőgyógyászai vizsgálatok


A nőgyógyászai vizsgálatok rövid áttekintése

női anatómia rajzA világ számos országában nagy sikereket értek el a szűrővizsgálatokkal. Bár maguk a tesztek nem nyújtanak védelmet a méhnyakrákot okozó vírussal szemben, a méhnyakon található rendellenesen elváltozott sejtek megtalálásában igen nagy szerepük van. Ennek köszönhetően a kezeléseket még a sejtek elrákosodása előtt megkezdhetik. Ezért fontos nagyon, hogy rendszeresen vegyen részt szűrővizsgálaton!

Ahhoz, hogy a rendelésen fesztelenül tudjuk a kezelést, panaszokat megbeszélni, érdemes a különböző vizsgálatokra felkészülni.

A következőkben röviden felsoroljuk és leírjuk azt, amit az egyes szűréskről tudni érdemes. A fontosabb szűrésekről az azokról szóló oldalakon bővenn is tájékozódhat.

  • Méhnyakrákszűrés: A nőgyógyászati szűrővizsgálat során a méhnyak területéről sejtkenet mintavétel, HPV mintavétel, majd a méhnyak megtekintése történik. Ezt követően belső vizsgálatot végzünk a méh és a petefészkek szerkezetének megállapítása végett.
  • Meddőségi vizsgálat: ennek során lépésről lépésre történik a vizsgálat, amely magában foglalja a laborvizsgálatot és az ultrahang (UH) vizsgálatot, Petevezető átjárhatósági vizsgálatot, majd a későbbiekben, szükség esetén hasűri tükrözéses ( laparaszkópos) vizsgálatot.
  • A terhesgondozás vizsgálatai: ezek a vizsgálatok a szakmai protokollnak megfelelően zajlanak, azaz úgy, mint bárhol másutt az országban. A terhesgondozás során elvégzett ultrahang (UH) vizsgálatok a magzat méhen belüli fejlődéséről és növekedéséről tájékoztatja a szülőket.
  • A genetikai ultrahang: a genetikai UH vizsgálatokra kifejezetten nagy hangsúlyt fektetek és a kombinált teszt genetikai szűrővizsgálatként való alkalmazását támogatom.
  • Vizsgálatok a nőgyógyászati fertőzések megállapításához: ezek a vizsgálatok hüvelykenet levétel, majd tenyésztést és kórokozó (Chlamydia, Mycoplasma, Ureoplasma, Gonorrhea) szűrést jelentenek.
  • Nemi úton terjedő betegségek szűrővizsgálatai: A páciens panasza, valamint a nemzetközi protokoll alapján a nemi úton terjedő betegségek szűrővizsgálatát is elvégezzük a méhnyak, a hüvely területéről. Mindegyik vizsgálat fájdalommentes.

aloldalak

Videó anyagok

elejére  
a rendelő a térképen