aloldal fejléckép

További szűrővizsgálatok


Emlővizsgálat

mellrák megelőzésAz emlő szűrővizsgálatot először tapintással és rutinszerűen végezzük. Célszerű tanács, hogy a vizsgálat a menses után egy héttel történjen, mivel az emlő mirigyállománya a menstruációs ciklus első felében a legkönnyebben áttapintható.

Fontos még van az emlő ultrahangos vizsgálatára is, mivel az pontos képet ad az orvos számara az emlő mirigyállományának állapotáról.

Szeméremtesti rákszűrés

A szeméremtesti elváltozások kiszűrése alkalmas lehet a hüvely rosszindulatú betegségeinek korai felismerésére, sőt a kismedence áttapintása a méh illetve a petefészkek kóros folyamatainak felismerésére is alkalmat nyújt. A nőgyógyászati szűrés fő célpontját azonban vitathatatlanul a méhnyak rosszindulatú betegségei képezik.

Petefészek-vizsgálat

A petefészek tapintásos vizsgálata a rák kiszűrésére nem alkalmazható. A már tapintható petefészek daganat, vagy a már kialakult panaszok esetén a petefészek rákos elváltozása az este 50 százalékában nem gyógyítható. Célszerűnek tartjuk (különösen akkor, ha családi kórtörténet alapján, többlet veszélyeztetés mutatható ki), hogy egy áramlásvizsgálattal egybekötött hüvelyi ultrahang vizsgálat elvégzését, valamint a vérből különböző daganatjelzők kimutatását.

A méhnyakrák – az eddigi kutatási eredmények szerint –, HPV fertőzés mellett alakul ki.

Már rendelkezésünkre áll a vírusfertőzés elleni védőoltás és ki lehet mutatni a vírusfertőzést is, így a mostani szűrés menete kissé megváltozott.

Kolposzkópia

A kolposzkóp egy erős fénnyel ellátott mikroszkóp, mely lehetővé teszi, hogy az orvos közelebbről megvizsgálja a méhnyakat. Ez a kenetvételhez nagyon hasonló eljárás, mellyel megfigyelhetőek az elváltozott sejtjek és meghatározható a megfelelő kezelés. A vizsgálat során látott képet a rendelőnkben a páciens is láthatja, amely megkönnyíti az eltérés lényegének megértését. Ennek segítségével olyan testfelszíni és testüregi hámelváltozások ismerhetők fel, amelyek szabad szemmel nem láthatók, illetve a látott elváltozás súlyossága jól megítélhető. Előnye, hogy a szöveteket élőben, saját környezetükben vizsgálhatjuk, valamint könnyen ismételhető.

HPV teszt

HPV vírusA nőgyógyászati, a citológiai, illetve HPV-vizsgálat jelentőségét fokozza, hogy sem a humán-papillóma vírusfertőzésnek, sem a méhnyakráknak nincsenek igazán jellegzetes tünetei, az időbeni, korai felismerésre így leginkább csak a szűrővizsgálat adhat módot. Azok a tünetek, amelyek utalhatnak a fertőzöttségre, például a viszketés, a közösüléskor bekövetkező vérzés, fájdalom, elváltozások stb., más betegségek tünetei is lehetnek, így a legnagyobb biztonságot nyújtó rendszeres nőgyógyászati vizsgálat mindenképpen indokolt. Nem lehet elégszer hangsúlyozni, hogy az egészsége megőrzésének érdekében, tünetek jelentkezése nélkül is...

... évente egyszer minden nőnek érdemes elmennie egy nőgyógyászati kontrollvizsgálatra.

Ultrahangos méhnyálkahártya vastagság szűrés

A méh hasi ultrahang vizsgálata annak alakját, helyzetét, fali szerkezetét jól meg tudja határozni. A nagyság megítélése, a falvastagság felmérése, a nyálkahártya vastagság megítélés pontos lehet, azaz a méh jóindulatú daganata, vagy annak nyoma felfedezhető, illetve ismételt vizsgálattal a növekedési készség, ill. üteme lemérhető.

A kóros méhnyálkahártya vastagsága további vizsgálatokat igényel a méhben zajló rosszindulatú daganatos folyamatok felderítéséhez. A méhnyak pontos vizsgálatát nem szolgálja az ultrahang vizsgálat, azt nőgyógyászati vizsgálattal kell időszakosan ellenőrizni. Végzése évente szűrés, kóros folyamatok követése javasolható.

Ultrahangos petefészek vizsgálat

petefészekA petefészek és a méhfüggelék-petevezetékek vizsgálata is része az hasi ultrahang vizsgálatnak. A petefészek alakja, nagysága, helyzete, szerkezete jól meghatározható 4D ultrahang vizsgálattal.

Felmérhető a peteérés ideje, ha erre szükség van. Van mód hogy megítélhessük a petefészek leggyakoribb kóros elváltozásait is, esetleges gyulladásos folyamatokat, cysták jelenlétét, daganatok jelenlétét, rosszindulatú daganatok gyanúját.

aloldalak

Videó anyagok

Méhnyakszűrés értelmező

elejére  
a rendelő a térképen