aloldal fejléckép

Terhesgondozás


A terhesgondozás keretén belül a következő vizsgálatokat végezzük el

Fizikális vizsgálat

A menzesz kimaradása után két héttel, de legkésőbb a második menzesz kimaradása után érdemes orvoshoz fordulni, aki elvégzi a kötelező nőgyógyászati vizsgálatokat: citológiai és kolposzkópos szűrést, tapintással és ultrahangvizsgálattal megállapítja a terhességet.

Laborvizsgálatok

Az ultrahangvizsgálatot kísérő laborvizsgálatok közé tartoznak a teljes vérkép, a vizelet, a vércukor-, a koleszterin- és trigliceridszint vizsgálata, Rh. negatív anyánál pedig az ellenanyag-vizsgálat.

Ultrahangos terhesgondozás

  1. vizsgálat: A koraterhességi ultrahang-vizsgálat során megállapítjuk a terhesség korát, kimutathatjuk a többes terhességet, az elhalt terhességet, a kóros terhességek egy részét, a méhen kívüli terhességet, nőgyógyászati eltéréseket a kismedencében.
  2. vizsgálat: A terhesség 12-13. hetében történik az a szűrővizsgálat, melynek célja a fejlődési, kromoszóma-rendellenességekre gyanús jelek, kóros állapotok felismerése, a pontos terhességi kor meghatározása.
  3. vizsgálat: A vizsgálat célja a fejlődési, kromoszóma-rendellenességekre utaló jelek korai időben történő felismerése, egyéb kóros állapotok, pl. kóros placentatio felismerése, a pontos terhességi kor meghatározása.
  4. vizsgálat: A 28-32. hétten vizsgálhatók a későn megnyilvánuló fejlődési rendellenességek, a magzati biometria /növekedési zavarok/, a magzatvíz mennyisége, a lepény lokalizációja, érettsége, Doppler vizsgálatok a magas kockázatú terheseknél.
  5. vizsgálat: A 36-38. héten vizsgálható a magzat elhelyezkedése, a magzati biometria növekedési üteme, a magzatvíz mennyisége, a lepény helyzete, érettsége, a köldökzsinór helyzete, az előző császármetszés hegvonala. Ekkor történik a magas kockázatú csoport kiemelése a szülésvezetés megtervezése céljából.

Természetesen, kóros esetekben - amennyiben szükséges - ezen alapvizsgálatokat ki lehet egészíteni más időpontokban végzett vizsgálatokkal, hiszen a mai tudásunk szerint a jelenleg használt kis energiájú ultrahang-vizsgálatoknak nincs káros hatása.

Magzati szívhangmonitorizálás

magzat a méhen belülA várandós nők gondozása során, a terhesség utolsó trimeszterében a magzat szívhangját ultrahang készülékekkel meghatározott időszakokban megvizsgálják. Ez a vizsgálat CTG néven ismert. Ugyanakkor mostanában kerültek napvilágra olyan vizsgálati eredmények, melyek szerint az ultrahang-kibocsátás befolyásolja a magzati idegrendszer fejlődését. Az agyfejlődés során az idegsejteknek meghatározott helyre kell vándorolniuk, és ki kell építeniük a kapcsolatot egymás között. Megfigyelték, hogy az ultrahang-sugárzásnak kitett magzatoknál ez a folyamat megváltozik.

A magzat szívhangjának vizsgálata azonban nagyon fontos lehet, hiszen számos veszélyállapotot - mint például méhen belüli fertőzést, hipoxiát - észre lehet venni, és ezáltal időben elhárítani a magzati szívhang változása révén.

Bizonyos esetekben tehát a rutinvizsgálatokon kívül sokkal több vizsgálatra is szükség van.

aloldalak

Videó anyagok

Méhnyakszűrés értelmező

elejére  
a rendelő a térképen