aloldal fejléckép

Kit érint a fertőzés és kinek javasolt a védőoltás?


Kiket érint a méhnyakrák?

A méhnyakrák világszerte 1,4 millió nőt érint, a 15–45 éves korosztályban a második leggyakoribb daganattípus. Az emlő- és a tüdőrák után a harmadik helyet foglalja el a rákos betegségek miatt bekövetkező halál okai között. A legtöbb halálesetet a fejlődő országokban okozza. Azok körében, akik nem járnak rendszeresen nőgyógyászati szűrésre, a méhnyakrák csendes gyilkosként viselkedik: évek alatt fejlődik ki, miközben az érintett nő hosszú ideig semmilyen tünetet nem észlel! Mire a tünetek megjelennek, a betegség gyakran már előrehaladott stádiumánál tart.

Hazánkban kb. 1200 új esetet fedeznek fel évente, és 500 nő hal meg méhnyakrákban.

A méhnyakrák okozta jelentős halálozáson túl a „túlélők” sokszor a meddőség súlyával a vállukon élhetnek csak tovább, ha a rákos szövet nagy kiterjedésű és műtéti eltávolítására van szükség. Ez a 35-40 éves női korosztályt érinti.

Kinek javasolt a védőoltás?

serdülőkCélszerű oltani a szexuális életet még nem élő serdülőket éppúgy, mint az aktív szexuális életet élő – természetes fertőzésen már (akár) átesett – nőket is. Az Magyarországon is elérhető méhnyakrák elleni védőoltást 10–55 éves korú nőkön is vizsgálták. A védőoltás az eddigi vizsgálatok szerint megvédi a nőket a leggyakoribb rákkeltő HPV-típusok általi fertőzéstől. A védőoltás minden nőnek ajánlott korosztálytól és HPV státusztól függetlenül, az egyetlen kitétel a negatív citológiai (méhnyak szűrési) lelet, mely egy éven belül bármikor lehetett. Az oltás után a rendszeres szűrést ugyanúgy folytatni kell. A szűrés és a védőoltás együttes alkalmazásával védekezhetünk leghatékonyabban a méhnyakrák ellen.

A védőoltás, amely a HPV 16-os és 18-as onkogén törzsek ellen véd, világszerte a méhnyakrák több mint 70%-át megelőzi, és közel 100%-os védelmet biztosít az ezen kórokozókkal összefüggésbe hozható méhnyak-rendellenességek ellen, a további kockázat pedig a rendszeres szűréssel csökkenthető.

A vakcináció minden szexuálisan aktív nőnek ajánlott, mivel minden nemi életet élő nő ki van téve az onkogén HPV vírussal történő fertőzés és újrafertőződés veszélyének, és az onkogén HPV-fertőzés tartóssá válása a szervezetben az életkor előrehaladtával nő.

Összefoglalva:

  • A védőoltás minden nőnek ajánlott korosztálytól és HPV státusztól függetlenül, az alkalmazás egyetlen feltétele az egy éven belül készült negatív méhnyak szűrési citológiai lelet.
  • A korábban HPV-fertőzést átvészelt nőknél – citológiai eltérés, HPV DNS-pozitivitás, rendellenes kolposzkópos lelet – is van értelme a vakcinációnak, hiszen az ilyen vizsgálati eredmények a HPV-fertőzéssel szembeni fokozott fogékonyságot jelezhetnek.
  • Azon nők is részesülhetnek védőoltásban, akiknél korábban CIN-t igazoltak, amennyiben az oltás pillanatában citológiailag negatívak.

Az oltás után a rendszeres szűrést ugyanúgy folytatni kell. A szűrés és a védőoltás együttes alkalmazásával védekezhetünk leghatékonyabban a méhnyakrák ellen.

Ma megvan a lehetőségük saját jövőjük védelmére azzal, hogy soha nem mulasztják el a nőgyógyászati rákszűrést, és megbeszélik kezelőorvosukkal a védőoltás előnyeit.

Vakcina és rendszeres szűrés: könnyen lehet, hogy az életüket mentik meg vele.

elejére  
a rendelő a térképen