aloldal fejléckép

Megelőzés: szűrés és védőoltás


Minden nő ismeri azt a szorongató érzést, amikor észreveszi, hogy itt az ideje a nőgyógyászati rákszűrésnek. A méhnyakrákok 20%-a még a szűrőprogramok mellett sem kerül kimutatásra, ezért nagyszerű lehetőség a méhnyakrák megelőzésére szolgáló védőoltás.

A méhnyakrák megelőzése két szinten lehetséges:

  • Az elsődleges prevenció megakadályozza a fertőzés kialakulásának lehetőségét, a fertőzés okának kizárása révén (pl. védőoltás).
  • A másodlagos prevenció a rákmegelőző állapotok szűrése és kezelése.

A szűrésről

A méhnyakrák elleni küzdelem egyik fegyvere a betegség idejében történő felfedezése. Hazánkban a kenetvétellel végzett rendszeres szűrés hozzáférhető, így a korai felfedezés jó lehetőségét jelenti. Bizonyítékhoz juthatunk általa a kóros vagy rákmegelőző elváltozáson átment sejtek jelenlétéről, és néhány esetben hamar el is lehet távolítani a beteg szövetrészt.

Bár a szűrés jó segítség rákhoz vezető elváltozások észleléséhez, a kóros esetek körülbelül 20 százalékát még ezzel sem lehet felfedezni. Az is igaz, hogy a pozitív lelettel való szembesülés minden nő számára megrázó és agasztó „élmény”, akárcsak az érintett sejteket eltávolító műtéti beavatkozás.

A szűrővizsgálat pontos menetéről a "Méhnyakrákszűrés" oldalon tájékozódhat.

A védőoltásról

védőoltás dekorképAz igazi megelőzést a védőoltás alkalmazása jelenti. A méhnyakrák prevenció elsődleges módja, hogy védőoltással megelőzzük az onkogén HPV-fertőzés lehetőségét. A HPV-fertőzés kóros sejtek növekedését idézheti elő a méhnyakon. A hámelváltozások egy részéből évek alatt méhnyakrák alakulhat ki. A szűrés még a szűrőprogramot működtető országokban sem előzi meg teljes mértékben a méhnyakrák kialakulásáért felelős tartós HPV-fertőzést.

A szűrés szép eredményeket ért el, de még ennél is többre vagyunk képesek. A méhnyakrák optimális prevenciós stratégiájának része egy olyan védőoltás alkalmazása, amely megelőzi az onkogén HPV okozta első fertőződést, és amelyiket szűréssel kombinálva kell alkalmazni.

A jó hír az, hogy napjainkban már a daganat kialakulása előtt módunkban áll megállítani a méhnyakrákhoz vezető folyamatot. A védőoltás úgy fejti ki hatását, hogy megakadályozza a humán papillomavírus (HPV) rákkeltő típusai által kiváltott, esetlegesen méhnyakrákot okozó fertőzés kialakulását. A HPV elleni védőoltások a természetes immunitásunkat erősítik.

Az oltóanyagok a HPV egyes fehérjerészeit tartalmazzák, nem az egész vírust.

Mivel a HPV nem egy „közönséges” vírus, és különös veszélyt jelent azzal, hogy képes rejtve maradni az immunrendszerünk előtt, fontos elérnünk, hogy az oltás által keltett immunválasz egyenletesen erős és tartós maradjon, valamint hogy védelmet biztosítson a leggyakoribb és legagresszívebb rákkeltő vírustípusokkal szemben. A becslések szerint a hatékony oltás és a rendszeres szűrés együtt 94 százalékkal képes csökkenteni a méhnyakrák kialakulásának kockázatát (ahhoz képest, hogy ha ezek egyike sem történik meg).

Mit kell tudni az oltóanyagról?

Az ember nem tudja "elkapni" valakitől a daganatos betegséget, de néhány rákkeltő vírus által okozott fertőzés összefüggésbe hozható bizonyos rákos betegségek kialakulásával. Mára lehetővé vált a speciálisan egy daganatféleségtől - a méhnyakráktól - védő új oltóanyag alkalmazása. Az oltás úgy fejti ki hatását, hogy megakadályozza a humán papillomavírus (HPV) rákkeltő típusai által okozott, esetlegesen méhnyakrákot okozó fertőzés kialakulását. A HPV elleni védőoltások a természetes immunitásunkat erősítik és a HPV egyes fehérjerészeit tartalmazzák, nem az egész vírust.

A HPV 16,18,31,33,45,52,58  ( kilenc komponensű vakcina) elleni védőoltás új és hatékony módszer a méhnyakrák megelőzésére, illetve kockázatának csökkentésére. A serdülőkorú nők vakcinációja és a háromévente végzett méhnyakszűrés együttes alkalmazása révén a méhnyakrák incidenciája 94%-kal csökkenne, összehasonlítva azzal, ha nem végzünk semmilyen beavatkozást.

A teljes oltási sor három adagból áll a HPV elleni védőoltásoknál, az első és a harmadik adag között fél évnek kell eltelnie. A védőoltások receptkötelesek, a háziorvos, a házi gyermekorvos és a nőgyógyász is beadhatja annak, aki kéri.

Miért szükséges három adag?

Védőoltások alkalmazása során gyakori, hogy a teljes hatás elérése érdekében egynél több adagra van szükség. Az első adag előkészíti az immunrendszert, a második pedig továbbfejleszti a védekezést. Amikor a harmadik adagot is beadják (hat hónappal az első oltás után) nagyon erős és tartós immunválaszt váltanak ki, létrehozva ezzel a legjobb védekezést a jövőben esetlegesen előforduló vírusfertőzéssel szemben.

Mint minden más oltóanyagot, a méhnyakrák elleni oltóanyagot is forgalomba hozatala előtt több ezer különböző korú nő bevonásával, klinikai vizsgálatokkal tesztelték.

Az eredményeket éveken át folyamatosan elemezték és vizsgálták a mellékhatások tekintetében is. A méhnyakrák elleni védőoltás általában kevés mellékhatással jár. Mint minden más védőoltásnál, ez esetben is felléphetnek olyan helyi tünetek, mint bőrpír, duzzanat, vagy enyhe fájdalom az oltás helyén, de ezek hamar maguktól elmúlnak.

Mi az adjuváns és miért fontos?

Adjuvánsnak nevezzük az immunrendszer serkentésére – pl. a vérben keringő ellenanyagok mennyiségének növelése, és/vagy a sejt-közvetített immunválasz jobb aktiválása révén – használt vegyületeket, melyeket gyakran a vakcinával együtt alkalmaznak. Az adjuvánsok, hagyományosan az alumínium-hidroxid, hozzáadása a védőoltásokhoz széles körben elterjedt gyakorlatnak számít.

Hazánkban is elérhető az a védőoltás, amelyben egy újfajta adjuvánst alkalmaznak, amely a klinikai vizsgálatok eredményei alapján gyorsabban kiépülő, magasabb szintű, hosszabb ideig fennálló ellenanyagválaszt eredményez, mint az azonos összetételű, de csak alumínium-hidroxidot tartalmazó vakcina. Ez azért fontos, mert a magas szintű ellenanyagok tartós jelenléte szervezetünkben biztosítja számunkra a hosszú távú védettséget.

elejére  
a rendelő a térképen